Op de top van de realiteit

Oude oosterse wijsheid en moderne westerse psychologie dringen ons unaniem aan om te leren hoe we hier en nu kunnen leven. Maar wat betekent het precies? En wat voordelen ons geeft? Laten we proberen een beetje duidelijkheid in dit concept te brengen – eenvoudig alleen op het eerste gezicht.

Nu ben je thuis, bereid je diner in de keuken voor. Maar je hoofd is bezig met een hoop gedachten en ervaringen die op je zijn gevallen op je werk, op de ochtendplanner of avondvlieg. Stop! Inhaleer dieper en keer terug naar wat je doet. Voel de geur van groenten die je knipt voor salade, bewonder de combinatie van kleuren in je gerecht, luister naar de muziek die uit de kamer komt en verheug je: nu zul je eten met degenen die dicht bij je staan ​​en van wie je houdt. Op dit moment hoeft u niet op iets anders te leven – dus gebruik het! Let op je lichamelijke sensaties – dit zal je helpen om naar jezelf terug te keren. Waarom je zorgen maken over wat er al is gebeurd – daar en dan – en wat je nu niet kunt beïnvloeden? De verlopen dag is verstreken, morgen zal nieuw zijn. In zijn licht kun je duidelijker begrijpen welke krachten je hebt om relaties met iemand te leggen of het werk te voltooien. Tegen de tijd dat je niet hetzelfde wordt als vandaag, zullen anderen ook veranderen, en de realiteit waarmee je te maken hebt, zal onvermijdelijk nieuw zijn.

Eenvoudig uit uiterlijk, deze kleine oefening is eigenlijk gebouwd op een krachtige basis. Het is gebaseerd op zeer oude wijsheid, afkomstig uit de Griekse filosofie, vóór het boeddhisme en cognitieve therapie, en de nieuwste ontdekkingen van positieve psychologie, volgens welke het vermogen om in het heden te leven een oplossing kunnen brengen voor een belangrijk deel van onze problemen en de vervulling van veel verlangens. Maar eerst is het de moeite waard om te begrijpen wat precies achter deze uitdrukking zit – “hier en nu”, omdat het in de geschiedenis van de laatste decennia verschillende betekenissen had.

De crisis annuleert het verleden of de toekomst niet

“Competentie in tijd” is een van de belangrijkste kenmerken van een volwassen persoonlijkheid. Waarom zijn relaties met je eigen tijd zo belangrijk, en vooral in crisismomenten, legt de psychotherapeut Margarita Zhamkochyan uit.

“Een volwassen persoon richt zich gemakkelijk in een tijdelijke stroom: hij richt zijn ervaring, tegelijkertijd de toekomst aan, bouwt het op, schetst doelen en de huidige ervaringen in de volheid van sensaties en gevoelens. Het is competent in de tijd, omdat het zich bewust is van het verband tussen de gebeurtenissen uit het verleden, de toekomst en het heden. Zelfs als vandaag vandaag pijn veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld tijdens perioden van crises. Crises van de meest diverse: afkortingen op het werk, een geliefde over … als we tegelijkertijd een puur echt moment leven en alleen die wanhoop, machteloosheid, hopeloosheid voelen, overschrijden we het verleden waar we goed waren, en een kruising in de toekomst waarin onze ervaring zou kunnen toepassen. Op het moment van de crisis is het belangrijk om te begrijpen dat de ervaren slechts een feedback is waarmee we conclusies kunnen trekken en lessen kunnen extraheren. Een volwassen persoon weet het: terwijl een nieuwe huid op de plaats van verbranding verschijnt, en na elke crisis zal er iets nieuws zeker komen, een ander. Lijden betekent niet het einde van het pad “.

Vang het moment!

Dus in de USSR in de tweede helft van de jaren 70, in het tijdperk van late stagnatie, werd iets vergelijkbaars met stabiliteit en vertrouwen in de toekomst waargenomen. “Dit is een tijd van relatieve kalmte en welvaart, geruststelling en bewustzijn dat het onwaarschijnlijk is dat er iets zal veranderen”, zegt socioloog Boris Dubin. – De autoriteiten waren op dat moment gericht op het heden: we hebben een nieuwe historische samenleving gebouwd, een nieuw type man verscheen – een Sovjet -persoon, dit is ons leven. Een soort van supermarktdiversiteit, buitenlandse goederen verschenen, mensen begonnen hun leven op te bouwen, decoreren het.

In het westen ging het leven onder de slogan van Carpe Diem (“de dag vangen” – lat.)). Het was blij en. verspillend bestaan, waarvan het begin werd gelegd door de studentenrevolutie van 1968. Toen werd algemeen geaccepteerd dat het leven op een dag cool is. “De cultuur van” alles en tegelijk “triomfeerde, verheven plezier zonder verboden en gedachten over morgen,” herinnert de filosoof Lipovetsky zich. Deze gelukkige tijden van economische groei en consumentenpapier overtuigden Europeanen dat “het heden in staat was om al hun dromen en passies op te nemen”. Om het ten volle te leven bedoeld om tijd te verspillen, zichzelf en alles in de buurt, omdat de middelen eindeloos leken.

Er zijn echter zeer snelle tijden veranderd. “In de jaren negentig vervolgt een nieuw model” Here and Now “, Lipovetsky’s Gilles. – Het gemak en onzorgvuldigheid van de voorgaande dagen is afgelopen. “. De wereld rond is moeilijker geworden (economische achteruitgang, de groei van terrorisme, epidemieën), het privéleven van iedereen is kwetsbaarder en de toekomst is steeds vaager. “Het werd duidelijk dat de middelen van de planeet eindig zijn, onze gezondheid op de lange termijn hangt af van hoe we het behandelen, en het leven van toekomstige generaties – onze kinderen – is hier en nu bepaald,” analyseert Lipovetsky’s Gilles Gilles. – We maken een bewuste keuze in het heden (we gaan niet op een auto, maar op een fiets eten bioproducties, vliegen minder in vliegtuigen) om een ​​betere toekomst voor onszelf voor te bereiden “.

Is het de moeite waard om zich zorgen te blijven maken over wat er “daar en dan” is gebeurd en wat we nu op geen enkele manier kunnen beïnvloeden?

Voor Rusland werd het einde van de jaren 80 en 90 een unieke tijd, die helemaal niet leek op wat het Westen ervoer. “Vanaf het begin van Perestroika tot het standaard van 1998, slaagden de Russen erin om het hele scala van ervaringen van charme tot teleurstelling te ervaren,” benadrukt Boris Dubin. Snelle veranderingen in de samenleving, schoktherapie, monetaire hervormingen dwongen ons om ons volledig te concentreren op overleven. Leef hier en nu – toen was het de enige manier van bestaan, en helemaal niet een bewuste keuze.

New Age bracht Rusland een nieuwe langverwachte periode van stabiliteit. In de jaren 2000 waren echter “de meesten van ons nog steeds gedwongen om vandaag te leven, waardoor plannen alleen voor de nabije toekomst zijn gemaakt”, merkt Boris Dubin op en de opname van nieuw veroordeelde welzijn grenzend aan de positie “na ten minste een overstroming”.

Bouw een toekomst op en leef gewoon

Vandaag beginnen we te leven in een compleet ander cadeau, dat paradoxaal genoeg de Russische en westerse realiteit samenbrengt. In het tijdperk van de wereldwijde economische crisis begrijpen we elkaar beter dan ooit.

Eens (niet van onze eigen vrije wil) is zo dicht bij het heden, kunnen we het opzettelijk een krachtig middel maken om angst en onzekerheid te bestrijden. Inderdaad, in het heden hangt veel van ons af en om ons eigen leven (en dus de toekomst) te beïnvloeden, kunnen we hier en nu alleen bewust handelen.

U maakt zich zorgen over de schoolsuccessen van uw kind? In plaats van zich een onduidelijke toekomst voor te stellen, blijf in het heden. Wat kunt u vandaag doen om het te ondersteunen https://geilworden.com/?? Nodig een student uit die kan helpen met lessen, of meldt zich aan in het oudercomité? Het maakt niet uit wat u precies stoort – het verlies van werk, de opwarming van de aarde of de gezondheid van het kind. Om het gevoel van machteloosheid te overwinnen, is er maar één middel – om onmiddellijk te handelen.

Het vinden van een ondersteuning in het heden is de zekerste manier om kracht te herstellen en energie te krijgen, en vandaag hebben we dit vooral acuut nodig. “We ervaren zo’n compressie van tijd dat mensen tot nu toe niet hebben meegemaakt”, legt de specialist uit in de ontwikkeling van Thierry Gaudinin. – We hebben al nanoseconde bereikt. Sommige apparaten werken tegenwoordig sneller dan de neuronen van onze hersenen. Voeg toe aan dit nieuwe communicatiemiddel – de telefoon, het internet – waarmee u tegelijkertijd aanwezig kunt zijn en niet in het feit dat u nu leeft. Onze persoonlijkheid is verpletterd. We moeten dringend werken om echt aanwezig te zijn waar we zijn “.

Leave a Reply